Ich Clown – genial! >> nonaserbanescu.ro

publicat pe nonaserbanescu.ro

“Nu știu cum se face și de ce dar Ich Clown mi s-a părut cel mai tare spectacol la care am fost în ultimii ani. Să fie că mă găsesc eu într-o perioadă în care sunt foarte ușor impresionabilă pe plan artistic, să fie că îmi place de mor stilul Verei *(și asta de mai bine de 10 ani), să fie pentru că am regăsit în această piesă fix ideile și preocupările mele din ultima vreme sau pur și simplu faptul că e un spectacol foarte bun și gata – nu știu – cert este că înainte de a vă povesti cât de tare e vă indic doar două date și un loc: Sambata 19 și Duminică 20 iunie, MNAC – Sala Auditorium. Mergeți negreșit, oricât ați fi de ocupați sau ce ați mai avea voi de făcut, că o să vă placă!

Sorin Poama - Vera Ion
foto de Bogdan Grigore – mulțumesc frumos!

Iar acum varianta lungă:

Se dau niște personaje. Le știm cu toții. Sunt tinerii patriei noastre România. Adi (Sorin Poamă) – un tânăr actor care și-ar practica cu pasiune meseria dar nu câștigă nimic – proaspăt părăsit de prietena lui, vorba vine proaspăt, că au trecut mai bine de 6 luni dar el nu și-a revenit. Dragoș (Alexandru Potocean) – eternul student, băgat de părinții medici la facultatea de medicină, și-ar dori de fapt să studieze la Politehnica (deși e antitalent) și să trăiască lângă iubita lui – dar părinții nu îl lasă. Iubita lui Dragoș (Ilinca Hărnuț) – femeia standard în devenire care ar face orice să își țină bărbatul lângă ea în relație. William (Andrei Șerban), țiganul moldovean care trăiește într-un fost CeAPe și care ”face” Germania, Anglia și orice altă țară de unde se poate întoarce cu un bănuț de spart pe telefoane mobile, bolile unei mame care nu a știut niciodata de el sau amenajări interioare ale garsonierei cu baie în curte. Mai apare și personajul tinerei intelectuale plecate la studii in Londra – Andra (Vera Ion), personaj care trasează subtil diferența între scopul ei acolo (studiile) și realitatea concretă.

Personajele astea interacționează între ele RE-construind o realitate incredibil de familiară și DE-construind mitul plecării prin alte țări după cai verzi pe pereți.

Sunt luate pe rând toate problemele reale ale generației noastre. Sunt expuse cu mare finețe și umor rafinat. Cine va vedea această piesă peste 100 de ani va înțelege cum ne era nouă acum. Va înțelege perfect, cum înțelegem noi acum epoca lui Caragiale.

Un rol incredibil în acest spectacol îl are, după părerea mea, Andrei Șerban. Pe lângă un text de excepție care m-a făcut să râd pe înfundate două ore, interpretarea este incredibilă. Nici nu îmi dau seama dacă personajul a fost creat de el sau pentru el sau cum naiba a făcut de a devenit el moldoveanul ăla umil și șugubăț și blând și al dracu’ și iubitor și puțin gay și mama lui de personaj că am plecat de acolo încărcată de cât de bine l-a adus la viață! și eu eram sigură că teatrul contemporan nu mai are capacitatea de a furniza asemenea personaje complexe și că actorii de acum nu mai pot juca decât minimalist.

Ce să vă mai spun, se mai dau câteva soluții curajoase pentru fixarea cadrului, o scenografie minimală dar cu mare putere evocatoare, un costum de clawn, laptopuri, telefoane și tot ce e necesar pentru păstrarea comunicării, o poveste închegată cu cap și coadă și capacitatea de a întreține suspansul și interesul publicului pe tot parcursul piesei *(care nu e scurtă), se adaugă o echipă de actori talentați, un marketing profesionist și interactiv, mult entuziasm – și iată un proiect contemporan impecabil.

Ich Clown

Regia: Vera Ion și Sorin Poamă, scenografia: Andrei Ioniță și Tania Cucoreanu, costume: Antonela Vulpe, multimedia: Andrei Ioniță, Antonela Vulpe.

Go Go Go 2 MNAC!”

Advertisements

0 Responses to “Ich Clown – genial! >> nonaserbanescu.ro”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
follow me

campanie promovare

veiozaarte

parteneri media

hypestreet gingergroup regizorcautpiesa yazee artwe tilllate modernism

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 22 other followers

blog stats

  • 9,190 hits
Advertisements

%d bloggers like this: